Imunski Sistem? Posvetite se mu čim več …

Imunski sistem Matijas PraNaturas
naturopatija pranaturas

Tako kot se še o marsičem premalo govori ali izpostavlja, je na tem mestu tudi imunski sistem. Le ta je premalo promoviran, predvsem pa v takšnih situacijah, ko naš organizem »dopusti« tujku (virus, bakterija …), da naredi anarhijo v njem.
Mogoče se vam je že ob tem stavku kaj posvetilo? Namreč naše telo je že v osnovi zasnovano tako, da se samo brani, ima sposobnost samozdravljenja. A pogoj za to so tudi pravilne informacije, ki jih morajo vsi sistemi, strukture (organi …) prejemati za njihovo optimalno delovanje.

Redko kateri od nas se vpraša, ko zboli, zakaj zboli? Kaj se takrat v našem organizmu pravzaprav dogaja?
Ljudje gremo v osnovi ravno v kontra smeri in vso pozornost posvetimo neprijetnim, bolečim simptomom, ki pa so drugače le površinska manifestacija globljega vzroka.
Naučeni smo, da na bolezen večinoma gledamo kot neko zunanjo, od nas neodvisno entiteto, zaradi katere zbolimo, ko vstopi v naš organizem. Če gledamo s tega zornega kota, primer na osebo, ki jo je napadla ali »ujela« neka bolezen, gledamo kot na nedolžno žrtev, ki ji moramo pomagati, ker jo je pač ravno njo »nesrečno žrtev«, napadlo nekaj nezdravega. Pa da ne bo napačnega razumevanja, vsakemu se lahko to dogaja, tudi meni se je že marsikaj, ampak primerno se je učiti/naučiti zavedati se in se vprašati, kaj smo naredili narobe, jasno pokazati s prstom nase, v prvi meri nase in prevzeti odgovornost …

Zakaj nekdo prej oz. lažje zboli, kot drugi?

Na kratko, biološki teren (celice …) se pri bolj zdravemu posamezniku drugače odziva, je manj obremenjen, kot pri nekomu, ki je načetega zdravja. Tako lahko nek virus, ki vstopi v telo, preko sluznic (oči, usta, nos …) pri zdravemu človeku ne povzroči hujših posledic, ker se imunski sistem takoj odzove in zatre tovrstne patogene. Pri nekomu, ki je šibkejšega zdravja, predvsem starejša populacija, pa je ta odziv počasnejši, in tako ima virus veliko več možnosti za globlji vdor v telo in posledično naredi tudi večjo škodo. Imunski sistem šibkejšega se prepočasi odzove, saj je biološki teren bolj »zamaščen« in informacije ne uspejo priti dovolj hitro ali pa so le te tudi »popačene«.

Katere strukture v telesu pa so del imunskega sistema in sodelujejo pri obrambi pred patogeni?
Limfatični sistem, ki vključuje timus in vranico, kostni mozeg, imunske celice, kot so limfociti, monociti, bazofilci, makrofagi, limfociti T, … del imunskega sistema pa so tudi jetra.

krepitev srca kvinoja pranaturas

Kako si lahko pomagamo?

Izvajate dihalne vaje, vklopite trebušno prepono, gibajte, 2 x letno izvedite 2-mesečno kuro s probiotiki, jejte veliko sadja in zelenjave, večkrat pohvalite sami sebe in znajte pohvalit tudi druge, ko storijo nekaj dobrega, pogovarjajte se, in hkrati uživajte tudi v »pozitivni« tišini, imejte se radi in objemite življenje.
Vse je vibracija. Ko spreminjamo sebe, se spreminja zunanji odziv do nas, tako se spreminja svet.
Srečno.

M.

P.s. V kolikor si želite več informacij, lahko napišete vprašanja tudi na naš email info@pranaturas.si, z veseljem odgovorim.