Naturopatija

ZDRAVILNA MOČ NARAVE

Naturopatija je komplementarni medicinski sistem, kar pomeni, da lahko deluje tudi kot dodatna podpora klasičnemu medicinskemu zdravljenju. Uporablja terapevtske metode, ki so znanstveno evidentirane prav tako pa tudi zdravilske tehnike, ki že tisočletja iz prakse veljajo za zelo učinkovite.
Temelji na človekovi lastni moči zdravljenja in poleg pomembnosti usmerjanja in terapevtskega pogovora ter svetovanja o zdravem življenjskem slogu, zdrave in primerne prehrane, obsega tudi druge terapevtske pristope za podporo, kot so; Floriterapija (Bachove cvetne esence in druge), fitoterapija (zeliščna medicina), oligoterapija, terapija s tkivnimi solmi/Schuessler salts, moxa terapija, pro-bio terapija, iridologija (analiza očesne šarenice), frekvenčne in energijske terapije ter krepilne vaje, tudi manualne tehnike, akupresura in aurikuloterapija, ventuze, idr., ki ohranjajo in varujejo zdravje živih bitij. Vse to pa se vzpostavlja v povezavi s konstitucijskimi značilnostmi posameznika in vplivi okolja.
Naturopatija nima škodljivih stranskih učinkov, težave posameznika obravnava kar se da celostno in se ne ukvarja le s simptomi, temveč išče in odpravlja tudi vzroke težav.
V naturopatiji se sinergično prepletajo znanstvene “evidence based” metode ter tradicionalne zdravilske tehnike.

Naturopatija je v veliko državah po svetu tudi priznana kot primarna zdravstvena disciplina.
V Evropi je vladno regulirana v Švici, Nemčiji ter na Portugalskem. Ene izmed evropskih držav, kjer se je naturopatija kot komplementarna zdravstvena disciplina že tudi uveljavila in ima močan status so še Anglija, Francija, Španija, Italija, Skandinavske države ter Grčija. 

VITALIZEM

Vitalizem je pomemben koncept v naturopatiji. Zahvaljujoč življenjski vitalni energiji lahko vsaka celica ohranja raven homeostaze (stabilno ravnovesje) v svoji notranjosti in v odnosu do živih komponent, ki jo obkrožajo.

VZROČNOST

Temelj vzročnosti je, da leži glavni vzrok za bolezen v sistematičnem kršenju zakonov narave. Bolezen se šteje kot lokalen izraz neke splošne motnje.

TEORIJA TEKOČIN

Teorija tekočin predstavlja naše telesne tekočine, kar predstavlja kar 70 % volumna našega telesa. To so kri (krvna plazma), limfa in znotrajcelične tekočine. Primerno je zatorej vzpostavljati prost pretok vseh telesnih tekočin, saj s tem ohranjamo optimalno zdravje.

Naturopatska obravnava, njeni učinki in
reakcije organizma

Področje naturopatskega svetovanja in naturopatskih obravnav je zelo široko. Ukvarja se tako s telesnimi, kot tudi s psihičnimi ali značajskimi težavami posameznika, ki ga v življenju ovirajo. Velik poudarek je tudi na okoliščinah in samem okolju, v katerem oseba živi. Naturopatski pristopi v veliki meri delujejo na vzroke bolezni in učinki pogosto niso takojšnji. Res se lahko mnoge simptome zelo hitro pomiri, za doseganje globljih rezultatov pa je resnično potreben čas. Bolezen se ne zgodi v enem dnevu in iluzorno bi bilo pričakovati, da bi se porušeno ravnovesje v človeškem organizmu v enem dnevu ponovno uravnovesilo. Naturopatija nima škodljivih stranskih učinkov, vendar to ne pomeni, da se stranski učinki nikoli ne pojavijo. Pomembno je le vedeti, da niso škodljivi in so odraz reakcije organizma.

Včasih se lahko po naturopatski obravnavi simptomi kratkoročno nekoliko pojačajo, vendar to predstavlja normalen odziv organizma in je tu strah popolnoma odveč. Po obravnavi se lahko pojavi tudi utrujenost, ki poziva k počitku, saj telo rabi čas, da predela in osvoji nove informacije, ki jih prejema. Pogosto se pri posameznikih pojavi tudi višek energije. V takih primerih ljudje običajno pretiravajo z delom in z opravili, vendar si s tem škodijo. Energijo telo potrebuje za samozdravljenje, zato se med obravnavami ni dobro naprezati, saj tako telesu pomagamo, da se okrepi. Nobena od naturopatskih metod človeku ne more škoditi in ni za človeka na noben način invazivna.

Zdravilna moč narave

Naturopatija je ena največjih znanosti, na področju študije, prakse z delovanjem narave in njenih zakonov. Osnova je zdravje in vitalnost, in s tega vidika, kar se da celostno zajema vse aspekte narave, ki vplivajo na našo regeneracijo.

Temelji na človekovi lastni moči zdravljenja in poleg pomembnosti usmerjanja in terapevtskega pogovora ter svetovanja o zdravem življenjskem slogu, zdrave in primerne prehrane obsega tudi druge terapevtske pristope za podporo, kot so; Floriterapija (Bachove cvetne esence in druge), fitoterapija (zeliščna medicina), oligoterapija, terapija s tkivnimi/Schuessler salts, moxa terapija, pro-bio terapija, iridologija (analiza očesne šarenice), frekvenčne in energijske terapije ter krepilne vaje, tudi manualne tehnike, akupresura in aurikuloterapija, ventuze, idr., ki ohranjajo in varujejo zdravje živih bitij. Vse to pa se vzpostavlja v povezavi s konstitucijskimi značilnostmi posameznika in vplivi okolja.
Naturopatija nima škodljivih stranskih učinkov, težave posameznika obravnava kar se da celostno in se ne ukvarja le s simptomi, temveč išče in odpravlja tudi vzroke težav.
V naturopatiji se sinergično prepletajo znanstvene “evidence based” metode ter tradicionalne zdravilske tehnike.

Izguba intuicije ...

V naravi vse oblike življenja uživajo nekakšno hrano za ohranjanje zdravja. Večina “narave”, drugih živih bitij se hrani intuitivno. Ljudje pa smo na tem področju veliko izgubili. Intuitivnosti skoraj da ni več, zato v glavnem jemo in delujemo večinoma tako, kot nas družba uči in nam narekuje. Ker je denar eden glavnih motivacijskih dejavnikov v današnjem svetu (s tem do določene mere sicer ni nič narobe, a vemo da gredo stvari lahko hitro v druge skrajnosti), se številni izdelki in živila prodajajo izključno za finančni dobiček, in to na račun našega zdravja. Bolezen in njeno zdravljenje je postala izredno dobičkonosna dejavnost – “nevidno” ozadje pretoka kapitala (Priporočljivo branje knjige; “Medicina v primežu podkupnin” avtorja Hansa Weissa). Nastal je ene vrste začaran krog. Kot je naša človeška vrsta postala najbolj bolna in najbolj “nezaželena” na tem planetu, se je naturopatija, sicer že 2500 let stara disciplina, razvijala iz želje po ponovni regeneraciji, intuiciji za tisto, kar je resnično primerna prehrana in usklajeno delovanje ter temelj za vzdrževanje našega človeškega življenja. Sinergija sobivanja, hvaležnost, razumevanje, aktivnost gibanja, predvsem zunaj in meditacija za naš notranji mir …

Vsa živa bitja smo daljni
sorodniki ...

Od kar obstajamo smo v tesni povezavi z naravo. Le ta nas je vendarle “ustvarila”. Nudi nam prostor za bivanje, nudi nam surovine, hrano za življenje … Vsak človek nosi v svojem DNK tudi določen genski zapis, ki je povsem enak tudi vsem drugim vrstam živih bitij, tudi dreves … To pomeni, da smo si vsa živa bitja nekako v daljnem sorodstvu. Evolucija je poskrbela, da smo ljudje trenutno najvišje razvita vrsta živih bitji na našem planetu, v osnovi pa smo vsi prebivalci (ljudje, živali, rastline) “enaki” in si skupaj delimo ta planet. Žal pa smo ljudje ta naš um izkoristili bolj ali manj za naše lastne interese, materialni svet, ogromna zaslužkarstva tudi na račun nižje živečih vrst in s tem začeli močno “nagajati” naravi. Seveda je do neke meje razumljivo, da je vse del procesa in da se vsak po svoje bori. Ampak čutenje, razvitost naše vrste in s tem, ko je dandanes vsega v izobilju, pa še kar ni primerne porazdelitve … Res ni kaj usklajeno razmišljanje in delovanje … Seveda smo si različni, nihče boljši in nihče slabši, saj ima vsak svojo individualno zgodbo za sabo … Verjamem pa, da bo življenje, tudi mi in  sama narava poskrbeli, da se bo zavest dvigovala in nam prinesla lepše in mirnejše življenje. Bistvo je, da smo zdravi in srečni ter da si pomagamo med sabo na naši poti po Zemlji.

Zdrav duh v zdravem telesu​

Narava nam lahko zelo pomaga, še vedno nam je in nam bo. Smo pa mi tisti, ki jo obračamo proti sebi in do nas postane "sovražna". Naravo je vsekakor primerno spoštovati, jo ceniti in občudovati. Narava je lepa, celo tako, da nas očara, prevzame, premami. Vsaka človeška kreacija je našla svoj prvi navdih v naravi. Narava je vredna občudovanja, nas lahko prijetno prediha, ko se še globlje zavijemo vanjo in postane lahko naš individualni duhovni prostor. Vemo pa, da obstaja tudi druge vrste lepota, ki ni zunanja in minljiva, ampak je notranja, duševna, je trajna, trdna, večna in tesno povezana z zdravjem. Le zdrav um lahko prebiva v zdravem telesu, v nasprotnem primeru se tako telo kot um vdata. Za zdravje si je zelo primerno prizadevati z vsakdanjo aktivnostjo, vadbo, intelektualnim "naporom", pravilno prehrano, pri kateri so določeni zadržki nujni, ter pravilno duševno držo, ki predpostavlja korektno držo do vsakega človeškega bitja. Naš duh mora ostati bister, radoveden, vitalen, mladosten, nikakor se ne sme postarati, saj se tako počasi "naveliča" življenja. K temu pa veliko pripomore seveda tudi naša prehrana, saj obstajajo določena živila, ki dobesedno uplenijo um. Oseba, ki je zdrava in živahnega notranjega počutja, izžareva svojo lepoto duše tudi navzven, kaže se tako na koži, laseh, iz oči, nasmeška in duševne predispozicije. Za življenje na tem planetu imamo eno telo, zakaj ga ne bi bolj poslušali, ga bolj cenili in mu nudili več zdravja?

naturopatija pranaturas

Naturopatija PraNaturas in metode, ki jih uporabljamo pri našem delu

Pri krepitvi človeka in odpravljanju težav se v celostni naturopatski obravnavi poleg zdrave in primerne prehrane seveda, glede na določen tip oziroma primanjkljaj, poslužujemo tehnik.

Že predhodno omenjene nekatere tehnike in metode, ki jih še izvajamo, so pogovorna terapija in coaching, svetovanje o zdravem življenjskem slogu, iridologija, frekvenčna in energijska terapija, dihalna terapevtska vadba, moxa terapija, pro-bio terapija, floriterapija (Bachove cvetne esence), aurikuloterapija in druge. Kaj, kdaj in koliko vključimo pa je odvisno in tudi prilagojeno od osebe do osebe ter težav, ki jih le-ta ima. Svetujemo in učimo, kako si vsak lahko sam pomaga tudi doma. Ko se človek začne zavestno in dosledno »negovati in terapirati« doma, je celostna terapija še toliko bolj učinkovita. Tako smo vedno bližje dolgoročnemu zdravju in kvalitetnemu življenju.

Vse to nam “spregovorijo” uspešni rezultati s pozitivnimi odzivi in zadovoljnimi strankami. Res smo veseli, ko slišimo takšne prijetne odzive in razrešene “tegobe” ljudi, to nam pomeni največ. Popolnost vemo, da v našem materialnem svetu ne obstaja, je pa naš cilj ta, da stremimo k zdravju in pospeševanju samozdravljenja telesa. Kolikor je v naši moči, dajemo poudarek na celovitosti obravnave posameznika, glede na njegovo šibkost in težavo, ki jo ima. Naša naravna moč zdravljenja je že v nas samih, potrebno jo je torej le spodbuditi in dati pravilne informacije.

Sodelovanja in akreditacija

Metoda naravnega zdravljenja VITO

Upoštevati servisna navodila, ki jih piše narava, zaposliti logiko, sprejeti in razumeti drugačnost je predpogoj uspešnosti pri zagotovilu cilja, to pa je ZDRAV ČLOVEK.

Vitomir Ravnikar

Metoda naravnega zdravljenja VITO je zelo učinkovita terapevtska metoda, ki sem jo skozi svoje ordinacijsko terapevtsko delo zelo pogosto uporabljal pri obravnavi klientov.  V največji meri temelji na logičnih in analognih raziskavah vzrokov nastanka težav.

Učinkovito olajša in tudi v ogromno primerih odpravlja vrste različnih težav. Zelo uspešna je pri glavobolih, migrenah, pljučnih težavah, ščitničnih obolenjih in hormonskih neravnovesjih, tudi pri obravnavi izgorelosti, … Mehanizmi delovanja so propriocepcija, mišice, fascije, vezivno tkivo, vegetativni živčni sistem, akupresurne točke in energijski kanali, imenovani meridiani. Tako se s samo obravnavo deluje na vzpostavljanje ravnovesja živčnega, endokrinega (hormonskega), imunskega, limfnega in energijskega sistema.

Terapija spodbuja in pospeši homeostazo, zmanjšuje in normalizira miofascialno tenzijo, izboljša pretok v tkivih in njihovo hidracijo, izboljšuje limfni in krvni obtok, tok nevroloških impulzov, energijske kanale, vzpostavi nevro-strukturno integracijo, izboljša delovanje perifernih živcev ter izboljša fizično in psihično blagostanje z občutkom notranjega miru. To posledično vpliva na hormonski sistem in tako uravnava ter izboljšuje hormonska neravnovesja.

Pri svojih online terapevtskih obravnavah tudi učim  določene specifične točke in prijeme za samopomoč, za aktivno delo klienta, saj le tako pridejo lahko uspešni rezultati.

Več o Vitu Ravnikarju in njegovi metodi v intervjuju in članku spodaj:

Manualna terapija po metodi naravnega zdravljenja Vito pranaturas

Pogosto zastavljena vprašanja

V zvezi z naturopatijo

Naturopatija je ena največjih znanosti, na področju študije, prakse z delovanjem narave. Temelj je zdravje in vitalnost, in s tega vidika, kar se da celostno zajema vse aspekte narave same, ki vplivajo na našo regeneracijo. Je komplementarni medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni moči zdravljenja. Temelji na človekovi lastni moči zdravljenja in poleg pomembnosti usmerjanja in terapevtskega pogovora ter svetovanja o zdravem življenjskem slogu, zdrave in primerne prehrane obsega tudi druge terapevtske pristope za podporo, kot so; Floriterapija (Bachove cvetne esence in druge), fitoterapija (zeliščna medicina), oligoterapija, terapija s tkivnimi/Schuessler salts, moxa terapija, pro-bio terapija, iridologija (analiza očesne šarenice), frekvenčne in energijske terapije ter krepilne vaje, tudi manualne tehnike, akupresura in aurikuloterapija, ventuze, idr., ki ohranjajo in varujejo zdravje živih bitij. Vse to pa se vzpostavlja v povezavi s konstitucijskimi značilnostmi posameznika in vplivi okolja.
V naturopatiji se sinergično prepletajo znanstvene “evidence based” metode ter tradicionalne zdravilske tehnike.
Naša terapevtska metoda v PraNaturas zajema področja tradicionalne in klinične naturopatije, energijske medicine, psihoterapije in dihalne terapije in tudi zdravilno terapevtske glasbe. 
Imamo skoraj 60% učinkovitost in izboljšanje simptomov v prvih 3 mesecih terapevtskih obravnav.

Naturopatija nima škodljivih stranskih učinkov, se pa stranski učinki seveda lahko tudi pojavljajo. Pomembno je le vedeti, da resnično niso škodljivi in so odraz reakcije organizma.

Na to vprašanje, ki je sicer pogosto pri klientih, je zelo težko objektivno odgovoriti in dati točen podatek.
Zelo odvisno je od trenutnega zdravstvenega stanja človeka, in s tem koliko vitalne energije ima ter kakšne težave so bile v preteklosti. Terapija in naša terapevtska metoda je tek na dolge proge, saj se nam je v praksi pokazalo, da je spremljanje in podpora zdravljenca potrebna za dobre rezultate, učinek in krepko dolgoročno zdravje. Lahko le omenim za primer izgorelosti – V osnovi potrebujemo minimalno 6 mesecev pa do enega leta, da pridemo s procesi detoksifikacije in revitalizacije, do neke faze delne stabilizacije, a tu se šele začne tisto pravo samozdravljenje. Glede faze regeneracije – Sam potek in prava rehabilitacija poteka več let, da se kronične omejitve stabilizirajo do te točke, da se lahko začne prava pot regeneracije. 
Seveda je primerno omeniti, da mora posameznik naprej doma redno izvajati različne krepilne vaje, biti aktiven s svojim telesom, umom in duhom, kolikor je v njegovi moči. Seveda mi tudi usmerjamo in spodbujamo, da je doslednost in uspešnost na visokem nivoju.
Tu se skriva ključ do dolgoročnega zdravja – zdrav življenjski slog.

Absolutno ja. Naturopatska medicina je komplementarna/podporna klasični alopatski medicini. V kolikor je uspešno sodelovanje, dobra komunikacija, odnos in razumevanje, tem boljša je integracija ene in druge, ter posledično več zdravja in vitalne energije pri ljudeh.
Naše terapevtsko delo obsega tudi znanja s področja klinične naturopatije in kombiniranih pristopov, ter usmerimo, če bi kakršna koli kombinacija zdravil ali terapij bila kontraindicirana.

Naturopatija kot komplementarna naravna medicina v Sloveniji zaenkrat še ni javno priznana disciplina s strani naše vlade, se pa po obstoječih zakonih lahko opravlja brez zadržkov. Ima pa svetovno zaledje, akreditacijo in močno podporo s strani svetovne naturopatske zveze. Le ta tudi regulira in preverja izobraževalni standard. Diplomo in kvalifikacijo iz naturopatije lahko pridobi posameznik, ki je opravil akreditiran študij, z minimalno 1500 urami programa in prakse.

To je za našo malo deželo ogromen plus, prav tako v dobrobit prakticiranja in samega študija naturopatije v Sloveniji. Je v pridobivanju vse večje veljave in priznanosti, kot je to v ogromno tujih državah že stalna in uveljavljena praksa. 

Medtem ko raziskave o naturopatiji še vedno potekajo, so številne posamezne terapije, ki jih uporabljajo naturopati, znanstveno preučene in se je pokazalo, da so učinkovite pri obvladovanju tesnobe. V evidentiranih znanstvenih študijah se je tudi izkazalo in pokazalo, da je naturopatska terapija za 27% bolj učinkovita (pri tesnobi/anksioznosti), kot klasična psihoterapija.

Za več informacij o naturopatiji in terapijah nas kontaktirajte

Ljubljana Brdo

Cesta na Brdo 43
1000 Ljubljana
+386 51 320 065