Bachove cvetne esence – uravnavanje čustvenega in duševnega stanja

Bachove cvetne esence

Zdravje je odvisno od harmonije duše in telesa.

Dr. Edward Bach

Dr. Edward Bach je bil priznani raziskovalec, zdravnik, imunolog, bakteriolog in homeopat, ki je svoje življenje posvetil iskanju najbolj naravne metode zdravljenja.

Prepričan je bil, da imajo čustvena stanja ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in premagovanju bolezni, danes pa si to prepričanje seveda poleg naturopatov, homeopatov in ostalih strokovnjakov na področju naravne medicine, deli tudi že mnogo zdravnikov klasične medicine, predvsem v tujini.  

Pred smrtjo leta 1936 je dr. Bach razvil celovit sistem zdravljenja, ki temelji na 38 cvetnih esencah, ki jih je odkril. Vsaka je vezana na določeno čustveno in duševno stanje, ustvaril pa je tudi posebno mešanico 5 esenc, ki pomaga v skrajno ogrožajočih telesnih in/ali psihičnih stanjih. Ta mešanica se imenuje REŠILNE KAPLJICE (Rescue Remedy), ki jih sestavljajo cvetne esence; Impatiens, Star of Bethlehem, Cherry Plum, Rock Rose in Clematis.

Kot že omenjeno je Bachovih cvetnih esenc skupaj 38, od tega 37 izvlečkov zdravilnih rastlin ali drevesnih poganjkov, ena pa je čista studenčnica (Rock Water). Vsaka esenca je pridobljena iz cvetlic nestrupenih divjih rastlin, dreves ali grmičevja. Te esence se uporabljajo za zdravljenje človeka v njegovi celoti in ne le bolezni ali njenih bolezenskih simptomov. Torej obravnavajo zdravljenca in ne bolezen, se pravi vzrok in ne posledico.

Bachove cvetne esence so zelo blagi in naravni pripravki, in se uporabljajo brez tveganj in kontraindikacij. Kot že prej omenjeno, jih uporabljajo tudi že nekateri zdravniki, v osnovi pa predvsem drugi strokovnjaki in terapevti, ki delajo na področju komplementarne, naravne medicine.

Cvetna naravna terapija PraNaturas

Ali majo Bachove cvetne esence PLACEBO učinek?

Nič več kot katero koli drugo zdravilo. Posamezni cvetni pripravki sicer zaenkrat še niso bili znanstveno potrjeni, da bi bili učinkovitejši od placeba. Vendar pa je nedavna raziskava potrdila, da je »Rešilno zdravilo-kapljice« lahko primerna pomoč v stresnem okolju, da se oseba hitreje pomiri. V svoji praksi in izkušnjah lahko potrdim, da tako osebne mešanice kot rešilne kapljice, zelo učinkovito delujejo na psihološko stanje posameznika.

Bachove cvetne esence so zelo učinkovite tudi pri zdravljenju otrok in živali, prav tako pomagajo tudi skeptikom, ki jih poskušajo samo zato, ker vidijo v njih »še zadnjo možnost«. Bachove cvetne esence so koristne tudi za rastline: vrtnarji so ugotovili, da uporaba rešilnih kapljic pri presajanju rastlin spodbuja njihovo cvetenje in rast na kraju, kjer so bile presajene.

Naj omenim, da je v preteklih letih Bachov center, Mount Vernon v Oxfordshiru prejel na tisoče pisem navdušenih bolnikov in strokovnjakov, ki pričajo o učinkovitosti zdravljenja z Bachovimi cvetnimi esencami.

Bachove cvetne esence pomagajo človeku premagovati bolezen tako, da delujejo na njegova čustvena stanja, kot so na primer depresija, anksioznost ali travme, ki zavirajo proces zdravljenja telesa. Cvetne esence so tudi odlična preventiva v času utrujenosti in stresa. Bachove cvetne esence so v veliko pomoč vsem tistim, ki se brez posebnega razloga počutijo zatirane zaradi nekega splošnega občutka utrujenosti ali neugodja.

Uporabljajo se lahko samostojno ali kot pomožno sredstvo k drugim oblikam zdravljenja. Tudi nimajo interakcije z drugimi zdravili, so nestrupene, nimajo stranskih učinkov (škodljivih) in ne povzročajo zasvojenosti.

Bachove esence lavanda PraNaturas

Bachove cvetne esence imajo zelo nežne blagodejne učinke in so primerne tako za otroke, nosečnice, kot tudi vse ostale, saj nimajo kontraindikacij. Prav tako jih lahko uporabljamo za zdravljenje živali in rastlin.

Dr. Bach je razdelil svojih 38 cvetnih esenc v sedem skupin, ki predstavljajo temeljne konflikte, ki nam preprečujejo, da bi bili resnično to kar smo:

Znotraj vsake skupine pokriva posamezna Bachova cvetna esenca specifično značilnost, ki je povezana z določeno težavo. Tako, na primer, se lahko strah kaže v obliki groze ali panike (zato se uporabi Rock Rose), lahko se pokaže v obliki dobro opredeljivih dnevnih strahov (Mimulus), straha pred izgubo razuma (Cherry Plum), ali kot nerazložljiv strah (Aspen), ali pa kot strah za svoje ljubljene (Red Chestnut).
Na podoben način kot je dr. Bach opredelil sedem konfliktnih področij, ki vplivajo na naše zdravje, je definiral tudi sedem faz okrevanja, in sicer mir, upanje, sreča, vera, varnost, modrost in ljubezen.

emocijsko ravnovesje Bachove kapljive

Bolezen je reakcija na motnje. So neuspehi in nesreča, ki se zgodijo, ko dovolimo drugim, da vplivajo na naše odločitve in se tako prepustimo dvomu, strahu ali brezbrižnosti

Dr. Edward Bach

Za več informacij nam seveda lahko pišete na info@pranaturas.si

P.S.: Zdravljenje z Bachovimi cvetnimi esencami, kljub svoji učinkovitosti, v nobenem primeru ne nadomešča klasičnega medicinskega zdravljenja, ampak lahko deluje KOMPLEMENTARNO, kot PODPORA že obstoječemu zdravljenju.