Adaptogeni za podporo pri stresu

Najprej bi pojasnili eno stvar, in sicer to, da sam stres po sebi ni slab.
Človeštvo je vedno bilo pod stresom. Zamislite si, kako stresno je bilo živeti v jami, loviti in iskati hrano za vsak obrok… Takrat, ko je bila reakcija boja ali bega sprožena zaradi divjega, lačnega tigra ali katere koli druge zveri! Če o tem razmislite, je življenje na vseh ravneh nenehno pod stresom, in iz tega stresa se rojevajo evolucija, inovacije in prilagoditve.

Po neki raziskavi, ki jo je izvedla Univerza v Wisconsinu, “posamezniki, ki so dojeli, da stres vpliva na njihovo zdravje in poročali o veliki količini stresa, so imeli povečano tveganje za prezgodnjo smrt.” To pomeni, da ima, biti pod stresom in misliti, da je stres slab za vas, negativen vpliv na vaše zdravje.

Sprejemanje stresorjev kot normalnega vidika našega obstoja je lahko pomemben prvi korak na poti do kakovostnejšega življenja.

Cilj je spremeniti vašo reakcijo na stres. Če nenadna, stresna situacija sproži vašo reakcijo boja ali bega – povečan srčni utrip, potenje, razširjene oči – potem imate nekaj dela pred seboj,
Prav ta izliv kortizola in val adrenalina zmanjšuje delovanje drugih vitalnih organskih sistemov (ošibljena imunost in počasna prebava), dokler stresor ne mine.

Prepoznajte svoj odnos do stresa! Najprej prepoznajte svoj odnos do stresa in začnite razmišljati o stresu kot priložnosti za rast in spremembo. Drugič, spodbujajte bolj pozitiven odziv na občasne stresorje s pomočjo zelišč! Tu se resnično izkažejo adaptogeni. Ko se jemljejo dlje časa, adaptogeni lahko podpirajo zdrav odziv na občasne stresorje.

“Ključna točka delovanja fitoadaptogenov se zdi, da je njihov učinek na protein Hsp70, ki deluje kot senzor za stres, in igra pomembno vlogo pri preživetju celic in apoptozi.” (2009)

Kaj delajo adaptogeni?
Po laičnih izrazih se zdi, da adaptogeni blago stresirajo naše celice, kar spodbuja celično odpornost. Morda se zdi paradoksalno, vendar skozi to blago draženje celice postanejo bolj prilagodljive na stres, kar lahko podpre vaš celoten odziv na občasen stres.

Čez čas adaptogeni delujejo v podporo delovanju endokrinega (hormonskega) sistema preko uravnavanja kaskade hormonov, ki se sprožijo med reakcijo boja ali bega. Ta zapleteni ples hormonov se odvija po osi hipotalamus-hipofiza-adrenalne žleze (HPA).

Naturopatija pogosto uporablja in svetuje adaptogene pri krepitvi zdravja. Naturopati se poslužujemo različnih zdravilnih učinkovin, tistih ki smo se jih seveda naučili na študiju, še posebej pa tistih za katere je vsak posameznik sprobal in so delovale, na lastni koži. Vemo pa, da smo si seveda različni.

Nekateri pomembni adaptogeni:
Česen, ameriški slamnik, ginko, ginseng, kurkuma, kanadaski zlati koren, pegasti badelj, …

So pa adatpogene tudi nekatere glive, kot npr:
Reishi ali Čaga.