Zakaj tvoj naturopat reče… “Gluten, NE”!?

gostilec krvi pšenica krepitev srca pranaturas

Zakaj vam priporočamo, da ne uživate glutena, tudi če nimate celiakije?

Glavni razlog je, da je vaše črevesje zelo pomembno za vaše splošno zdravje. Črevesna sluznica je največja površina, ki predstavlja oviro med okoljem in vašim telesom, zato je ključnega pomena, da ima črevesna sluznica sposobnost kritične selekcije, kaj lahko vstopi in kaj ne sme mimo!

Prepustno črevesje se nanaša na spremembo v tem, čemu vaš prebavni trakt omogoči vstop v vaše telo, v primerjavi s tem, kar izloči kot odpadki. Veliko število kroničnih vnetnih bolezni, vključno s sindromom razdražljivega črevesja, Chronova bolezen, astma, artritis, avtoimunske bolezni in motnje avtističnega spektra povezujejo s purepustnim črevesjem. Aktualne raziskave povejo, da se prepustnost črevesja poveča po izpostavljenosti glutenu pri vseh posameznikih, ne glede na to, ali imate nagnjenost k celiakiji ali ne. Če imate v telesu kakršno koli vnetje, je odstranitev glutena preprost, dietetski način odpraviti enega od ključnih osnovnih dejavnikov ali vzrokov tega vnetja in si prizadevati za najboljše zdravje črevesja in s tem splošne zdravstvene rezultate.

Zakaj je gluten tako “grob” za naš prebavni sistem?

Gluten sproži vnetje!

Gliadini in glutenini so dve glavni sestavini glutenskih beljakovin, ki se pojavljajo v semenih ali zrnju pšenice, ječmena, rži in ovsa. Menijo, da so gliadini najbolj vpleteni v imunsko reakcijo, ki se pojavi pri celiakiji, vendar so si glutenini in gliadini po strukturi tako podobni, da oba veljata za vnetna faktorja in lahko sprožita reakcijo imunskega sistema.

Zonulin

V vašem črevesju odpira “vrata” v vaši črevesni sluznici, ki omogočajo hranilom in drugim molekulam, da pridejo v vaše črevesje in iz njih. Preveč zonulina odpre ta vrata predaleč, kar omogoči toksinom večji prehod, tako črevesna vsebina in bakterijski odpadki vstopijo v krvni obtok. To ne sproži le vnetja in imunskega odziva, ampak tudi poveča delovno obremenitev filtriranja “smeti za odlaganje”, z drugimi besedami, preveč Zonulina pomeni še bolj prepustno črevesje.

Sprožilci za preveč Zonulina vključujejo prekomerno rast škodljivih bakterij ali kvasovk v črevesju ali okužbe s paraziti.

Pozor! Samo zato, ker je brez glutena, še ne pomeni, da je dobro za vas.

Napaka, ki jo mnogi naredijo, ko se odločijo za brezglutensko hrano, je, da v supermarketih iščejo samo nadomestke, ki so označeni kot brezglutenska. Težava pri tem je, da so običajni nadomestki za kruh, testenine, piškoti in krekerji. Trg je brez glutena prikazoval kot bolj zdravo možnost, vendar v mnogih primerih to ni nujno res. Izdelki brez glutena lahko pogosto vsebujejo tudi bolj rafinirana žita, dodatke in sladkorje, da ohranijo podoben videz, okus in teksturo izvirnega izdelka, ki ga poskušajo klonirati. Na primer, piškoti brez glutena ne postanejo samodejno zdrava izbira in nekateri kruhi brez glutena vsebujejo več sladkorja, bele moke in aditivov za živila kot običajni kruh.

Nasplošno za izboljšanje splošnega zdravja, je temeljni ključ to da jeste čim manj predelane pakirane hrane.

Katera živila vsebujejo gluten?

• Pšenica

• pira

• Kamut/Khorasan

• Ječmen

• Rž

• Tritikala

• Khorasan

• Oves

Lahko ga ima tudi cous cous (kus kus), zdrob, bulgur ..

Prav tako ne pozabite preveriti oznak na živilih, za katera morda niste mislili, da vsebujejo gluten; žitni izdelki, začimbe, müsli ploščice, sladoledi, nekateri dodatki …
Vedno preverite sestavine.

Kako strogo se “moramo” držati tega?

Morda se vam ne bo treba za vedno 100% izogibati glutenu. Razen če imate seveda celiakijo.
A če niste alergični na gluten zadeva morda ne bo tako kritična in močno vplivala na vaše zdravje. Pogovorite se o svojih specifičnih potrebah, željah, pomislekih s svojim naturopatom/ kvalificiranim terapevtom/zdravnikom, da se boste lažje odločili, kaj kaj, kaj ne, kaj lahko uvedete na svoji poti ali pozneje in na kaj morate biti pozorni za preprečitev vnetnih procesov. Primerna, usklajena prehrana veliko šteje.