Osvobodite se bolečin. Naravne rešitve za IŠIAS!


KAJ JE IŠIAS?
Išias je obolenje, ki prizadene mnogo ljudi po vsem svetu. Gre za stanje, pri katerem pride do stiskanja ali draženja išiatičnega živca, ki se razteza od hrbtenice navzdol v noge. Ta živec je odgovoren za občutek in gibanje v spodnjem delu telesa, zato lahko išias povzroči bolečino, otrplost, šibkost ali mravljinčenje v nogah in zadnjici.

Čeprav se išias pogosto “zdravi” z zdravili proti bolečinam, protivnetnimi zdravili ali celo kirurškimi posegi, obstajajo tudi naravne metode zdravljenja, ki lahko prinesejo olajšanje in pomoč pri tej težavi. Priljubljena naravna terapevtska disciplina, ki jo lahko uporabimo pri išiasu, je tudi naturopatija, naturopati pa se v veliki večini poslužujejo tudi manualnih tehnik, torej z manualno terapijo pomagajo pri tovrstnih težavah.

IŠIAS IN NATUROPATSKI PRISTOP

Naturopatija je celostni pristop k zdravju in zdravljenju, ki temelji na uporabi naravnih metod in sredstev za spodbujanje samozdravljenja telesa. Naturopati verjamejo v moč telesa, da si opomore samo, in si prizadevajo odpraviti osnovne vzroke bolezni, namesto da bi le zatirali simptome. Pri išiasu naturopati uporabljajo različne pristope, kot so prehrana, zelišča, masaža, akupresura in akupunktura ter različne terapevtske vaje.

Prva ključna sestavina naturopatskega pristopa k išiasu je prehrana. Določena živila lahko vplivajo na vnetje in bolečino v telesu, zato naturopati priporočajo prehrano, bogato z antioksidanti, protivnetnimi snovmi in hranili, ki spodbujajo zdravje hrbtenice in živcev. To vključuje različne vrste sadja, zelenjave, polnozrnate izdelke, omega-3 maščobne kisline ter druge zdrave maščobe, ki jih vsebujejo po večini oreščki in semena. Prav tako se izogibamo hrani, ki lahko vnamejo telo, kot so rafinirani sladkorji, predelana hrana in trans maščobe.

krepitev srca kvinoja pranaturas

Poleg pravilne prehrane naturopati priporočajo tudi razna zelišča za lajšanje simptomov išiasa. Nežni naravni pripravki, kot je izvleček korenine ingverja ali kapsule zaviralca vnetja kurkumina, lahko pomagajo zmanjšati bolečine in vnetje ter pospešiti proces zdravljenja. Zelišča, kot je šentjanževka, lahko prav tako pomagajo pri lajšanju bolečine in izboljšanju razpoloženja, saj imajo pomirjujoče lastnosti.

UČINKOVITI MANUALNI PRISTOPI

Manualna terapija in masaže so še ena učinkovita metoda, ki jo uporabljajo naturopati pri zdravljenju išiasa. Manualni pritiski lahko sprostijo napete mišice in lajšajo kompresijo na išiatični živec. Masaža lahko pomaga tudi pri izboljšanju cirkulacije v prizadetem območju, kar spodbuja zdravljenje. Prav tako se lahko uporablja tudi različna olja za nanos na kožo, ki imajo protivnetne in pomirjujoče lastnosti. 
Manualna terapija se osredotoča na ročno manipulacijo mišic, sklepov in hrbtenice. S tem se lahko zmanjša že prej omenjeni pritisk na išiatični živec ter izboljša gibljivost in funkcionalnost hrbtenice. Terapevti uporabljajo različne tehnike, kot so nežne mobilizacije, raztezanje, masaža in vaje za krepitev mišic, da bi zmanjšali simptome išiasa in preprečili ponovne težave v prihodnosti.

Pri izbiri naturopatskega pristopa je pomembno upoštevati celosten pristop k zdravju. To pomeni, da se ne osredotočamo samo na odpravljanje simptomov, temveč tudi na identifikacijo in odpravljanje osnovnih vzrokov išiasa. Prehrana igra pomembno vlogo pri spodbujanju zdravja hrbtenice in zmanjševanju vnetja v telesu. Zdrava prehrana, bogata z antioksidanti in protivnetnimi snovmi, lahko pomaga zmanjšati bolečino in vnetje. Poleg tega lahko določena zelišča, kot je ingver ali kurkuma, pomagajo pri lajšanju simptomov išiasa. 
Seveda pa vemo, da je nekje v 90% ali še več procentih glavni krivec za večino težav naš um, naše misli, naša prepričanja, naša čustva. Kaj več o tem pa v naslednjih zapisih.