Manualna terapija v naturopatiji in zdrava hrbtenica

Manualna terapija je oblika zdravljenja, ki vključuje uporabo ročnih tehnik za lajšanje bolečin, izboljšanje gibanja in obnovo funkcije poškodovanih ali obolelih delov telesa. Med najbolj priljubljene oblike manualne terapije spada tudi osteopatija, ki se osredotoča na zdravljenje celotnega telesa, in kiropraktika, ki se osredotoča predvsem na hrbtenico.Vendar pa imamo tudi v naturopatiji zelo pogosto terapevtske obravnave z manualnimi, manipulativnimi tehnikami. Med te spadajo tudi različne vrste masaž, kot so globinska in terapevtska ter miofascialna ali trigger point terapija.

Hrbtenica je osrednji del telesa in pomembna za naše splošno zdravje. V njej se nahajajo hrbtenjača, živci in mišice, ki nadzorujejo gibanje in občutke v celotnem telesu. Če pride do težav s hrbtenico, lahko to privede do bolečin v križu, vratu in drugih delih telesa ter vpliva na splošno zdravje.

Manualna terapija je učinkovita metoda za zdravljenje bolečin in težav s hrbtenico. S pomočjo ročnih tehnik lahko terapevti pomagajo pri sprostitvi mišic, zmanjšanju vnetja in izboljšanju krvnega obtoka. Poleg tega lahko manualna terapija pomaga pri izboljšanju gibljivosti in stabilnosti hrbtenice ter pri odpravljanju blokad in disfunkcij.

S pomočjo različnih ročnih tehnik lahko terapevti pomagajo pri sprostitvi mišic, odpravi blokad in izboljšanju gibanja hrbtenice.

Kot omenjeno se uporabljajo ročne tehnike za lajšanje bolečin in izboljšanje funkcije sklepov, mišic in drugih delov telesa. *Tovrstnih pomembnejših točk za uravnavanje vas tudi mi naučimo, da jih nato znate sami delati in si s tem učinkovito pomagati pri zdravstvenih izzivih.
V naturopatiji gre predvsem za holistični pristop k zdravljenju, ki vključuje tudi spremembe v načinu življenja, mentalnemu zdravju, prehrani, ortomolekularni prehrani kot so vitamini, minerali, aminokisline ipd, razni dodatki kamor spadajo probiotiki, tkivne soli, oligoelementi, zelo pomemben faktor pa je seveda tudi telesna dejavnost.