Je naturopatska terapija primerna tudi za starejše?


Je naturopatija primerna za starejše v tretjem življenjskem obdobju?

Naturopatija vzroke obolenj zdravi kar se da celostno, med vsem drugim, počisti telo različnih vnetnih stanj.
Predvsem tretje življenjsko obdobje pa je tudi zaznamovano s kroničnim vnetjem telesa, revmo, artritisi, fibromialgijo, bolečinami v križu in ostalih predelih hrbtenice, osteoporozo in drugimi boleznimi, povezanimi z vnetjem. V telesu pride do vnetja zaradi zakisanosti ali zasluzenosti telesa. Zato je naturopatija vsekakor primerna tudi za starejše.
Ko so telesni organi starejši, govorimo nekje cca. 65+ let, človek potrebuje drugačna navodila in drugačen pristop h krepitvi telesa kot pri 30-35 letih, saj ima v osnovi manj vitalne energije.

Kako naturopatija deluje?

V naturopatiji opazujemo predvsem govorico telesa, opazujemo telo, kje se nahajajo neke neskladnosti. V naturopatiji poznamo številne naravne tehnike za prepoznavanje disharmonij v telesu in tudi za njihovo uravnavanje. Telo se ustrezno prečisti, razkisa, razsluzi, remineralizira in okrepi energijo, kar je potrebno glede na posameznika, vendar pa ni vse za vse. Vsak posameznik je »otok« zase in naturopat to upošteva. Kot primer tehnike za razsluzitev telesa se lahko omeni moksanje, medtem ko je iridologija ena od tehnik za prepoznavanje  neskladij v telesu.

Več kot polovica mojih klientov je starejših. Naturopatija deluje vzročnostno, pri tem upošteva tako fizično, kot mentalno in energijsko telo. Zato na človeka deluje tudi emocionalno, saj vsaka bolezen nosi v sebi neko svojo emocijo, naj si bodi to strah, jeza, žalost, … Tudi v naturopatiji poznamo različne konstitucije posameznikov z različnimi predispozicijami. Jetrni tip je jezljiv, ledvični tip bolj mentalen, pljučni tip zelo empatičen, srčni je prepoznan kot veseljak, vranični tip pa se ne rodi kot tak tip, ampak to postane tekom življenja, svojega življenjskega sloga, se pa le ta med drugim lahko bori tudi z alzheimerjevo boleznijo, diabetesom, demenco, različnimi težavami prebavnega trakta, vnetnimi stanji želodca (gastritis), …

Katere metode uporablja?

Manualno terapijo, masaže, frekvenčno terapijo, hidroterapijo, dihalne tehnike, moksanje, aurikoloterapijo, prehrano, floriterapijo, fitoterapijo,.. Naturopati za uravnavanje telesa in biokemijskih procesov uporabljamo mikroelemente in fitopripravke, ki telo tonificirajo, kar je primerno za vse, ki imajo manj vitalne energije, to pa je v tretjem življenjskem obdobju pogosto.

Ali naturopatija lahko škoduje?

Naturopat nikakor ne sme škoditi, vse terapije so bolj ali manj neinvazivne in delujejo zelo mehko na telo. Tega se naturopati učimo tudi na študiju. Na prvem mestu »ne škodi« (Primum non nocere) je del našega etičnega kodeksa. 
Seveda pa je potrebno omeniti, da reakcije in stranski učinki organizma po terapijah v določeni meri lahko pridejo, a seveda niso škodljivi.
________________________________________________________________________________________________
V PraNaturas vam nudimo tudi brezplačen prvi posvet za naturopatsko oskrbo na domu, več informacij pa si lahko preberete na spodnji povezavi;

www.pranaturas.si/brezplacen-posvet