Težave s hrbtenico

Hrbtenica je brez dvoma najbolj vitalen del človeškega telesa. Njen razpon sega od medenice, preko ramenskega obroča, vse do lobanje. Povezuje ude in glavo, služi kot ogrodje trupa, ima nosilno funkcijo pri pokončni drži človeka ter s svojo strukturo varuje hrbtenjačo. 

Hrbtenica je sestavljena iz vretenc, ki so povezana z močnimi vezmi, sklepi in medvretenčnimi ploščicami, stabilnost pa ji dajejo mišice ob njej. Po njeni funkciji hrbtenico lahko razdelimo na zgornjo (C1–C2) in spodnjo (C3–C7) vratno hrbtenico, prsno hrbtenico (T1–T12) in ledveno hrbtenico (L1–L5). Del hrbtenice se zaradi lege obravnava kot medenica, vendar je razvojno del hrbtenice. Govorimo o križnici in trtici, ki sta zakrneli del hrbtenice, kjer so vretenca zraščena skupaj. 

Naturopatska terapija

Naturopatska terapija z manualno metodo vse poškodbe in težave hrbtenice obravnava poglobljeno in specifično, saj neposredno vplivajo na živčne poti in povzročajo nove krče ter nepravilnosti v legi hrbtenice. Zlomi, izpahi, zvini in podobne nenadne poškodbe je nujno potrebno pregledati pri zdravniku specialistu in opraviti potrebne posege, ki stabilizirajo hrbtenico in preprečijo hujše posledice. Po okrevanju smo lahko na vrsti mi, da odpravimo zategnjenosti, preprečimo kalcinacije in vrnemo gibčnost, ki bo omogočila kar najbolj optimalno okrevanje.

Možne dodatne terapije: Ventuzna terapija, bachova cvetna terapija, probiotiki, zelišča, vaje za samopomoč, energijska terapija, …