Prebavne težave

Prebava je bistvenega pomena za naše počutje. Zvijanje v predelu črevesja, pritisk, zbadanje in napenjanje so znaki, da je prebava v težavah. Pomembno je vedeti, da v prebavnem traktu leži temelj našega imunskega sistema, naše “čarobno” črevesje. Zato je toliko bolj pomembno, da imamo urejeno prebavo.

Normalno odvajanje blata je vsaj 1x dnevno. Seveda je tu primerno upoštevati tudi okoliščine, kot so količina in vrsta hrane in tekočine, stres, bolezni in zdravila, menstrualni ciklus, razpoloženje, potovanja … Moški v osnovi iztrebljajo pogosteje kakor ženske in mladi bolj pogosto kot starejši.

Zaprtje (obstipacija) je motnja prebave z manj pogostim, oteženim izločanjem majhnih količin trdega blata. Stanje spremljajo napetost in občutek nepopolne izpraznitve. Ženske so pogosteje žrtev kot moški. 
Primerno je biti pozoren, če je kadarkoli kri na blatu, nočne bolečine v trebuhu ali dolgotrajne bolečine, čeprav zmerne, izmenjujoče diareje in zaprtja, bruhanje in hitro izgubljanje telesne teže. V teh primerih je nujen obisk zdravnika.

Prebava je odvisna od naslednjih dejavnikov, na katere lahko v veliki meri vplivamo sami:

  • Uživanje neprimerne prehrane, ki ne vsebuje dovolj vlaknin in drugih sestavin, ki dajo volumen blatu in primerno količino ostankov.
  • Pitje vode, v črevesju je zaloga vode namenjena prebavnim procesom, ki pa jo organizem uporabi v primeru, če ne pijemo dovolj sveže vode.
  • Premalo gibanja, dolgo ležanje ali neaktivnost telesa lahko pripelje do zaprtja.
  • Zavestno zadrževanje blata zaradi okoliščin (sestanek, služba, šola, …).
  • Zdravila, odvajala in druga zdravilna sredstva lahko tudi izzovejo neželene stranske učinke na prebavi.

Naturopatska terapija

Primarno težave prebavnega trakta začnemo odpravljati na hrbtenici srednjega dela hrbta, kjer je tudi glavni živčni koren želodca in nato spodnjega dela, kjer je povezava s črevesjem. Stanje hrbtenice in okolice tega predela je bistvenega pomena tudi za bolečine v trebušni votlini. Hrbtenico torej kolikor gre stabiliziramo.
Nato se lotimo posledic, ki jih odpravljamo direktno po trebušnem mišičevju in tkivu trebušne votline z abdominalno masažo.

Naturopatska terapija ima v primeru slabe prebave zelo širok nabor učinkovitih metod in tehnik za pomoč ter odpravljanje tovrstnih težav.
Organom trebušne votline omogočimo samozdravljenje, na vas pa je, kako vestno boste skrbeli za dobro počutje in gojili zdrave navade. 

Možne dodatne terapije: Jedilnik glede na konstitucijo, probiotiki, oligoelementi, bachova cvetna terapija, zelišča, vaje za samopomoč, energijska terapija, …