Išias

Išias je ostra bolečina v križu, ki se širi v zadnjico in noge. Bolečina po navadi pride sunkovito in nenadoma, in je lahko posledica napačno izvedenega giba. Najpogosteje nastane zaradi kompresije živčnih korenin L4, L5 ali S1. Išias je najpogostejši vzrok bolečine v nogah.
Išias je v dveh tretjinah primerov posledica hernije diska, ko medvretenčna ploščica zdrsne iz svoje lege in pritiska na eno od dveh korenin kolčnega živca. Bolečina v hrbtu se lahko pojavi v različnih stopnjah. Lahko je zmerna in se krepi ob naporu, lahko pa je silovita in zelo boleča. 


Primerno se je zavedati, da je konstantno jemanje protibolečinskih sredstev metanje peska v oči, saj samo trenutno blokiramo bolečinske impulze, vzrok za težave pa še vedno obstaja, in bo tudi ostal, če ga ne odpravimo. Seveda pa je v določenim neznosnih primerih tudi to potrebno, da posežemo po tableti, saj si ob dolgotrajni močni bolečini lahko bolj škodimo, kot če bi vzeli tableto, da nam za krajši čas pomaga. Za dolgotrajnejšo rešitev, pa seveda to ni najbolj optimalna pot. Raziskujmo našo naravo.

Naturopatska terapija

Osredotočamo se na širšo okolico ledvenega in križnega predela hrbtenice. Pogosto je prisotna zategnjenost, vzroki so tudi statično delo … Spremlja pa jo širša blokada živčevja v predelu zadnjih stegenskih mišic, gluteusa (zadnjice) in obmedeničnih tkiv. Z manualno metodo se osredotočamo na odpravljanje vzrokov širše okolice prizadetega mesta, in s tem omogočamo odlično prekrvavitev, odpravimo napetosti in krče ter omogočimo spinalnemu kanalu, da se sprosti, s tem pa bolečine enostavno lahko izginejo tudi za vedno. Odvisno od stanja poškodbe diskov hrbtenice, se oceni trajanje terapevtskih obravnav. Praksa nam potrjuje, da je to izredno učinkovit pristop k težavam išiasa.
Možne dodatne terapije: Ventuzna terapija, vaje za samopomoč, energijska terapija …