Osteoporoza

Osteoporoza v prevodu pomeni porozne kosti. Prej močne kosti zaradi osteoporoze postanejo lomljive in krhke. Ker gre za tiho bolezen in bolnik ne čuti bolečine ali spremembe, se največkrat zavedamo osteoporoze ob zlomu kosti, zato bolezen napreduje in ljudje ne opazijo poslabšanja. Ti zlomi se lahko zgodijo ob vsakodnevnih premikih, kot so sklanjanje po časopis ali dviganje težjega bremena.

Kot že rečeno, zmanjšanje kostne mase pripelje do tveganja zlomov pri večjih obremenitvah, vendar lahko to preprečimo z zdravljenjem, in tako zaustavimo napredovanje bolezni in vrnemo nekaj kostne mase v kosti. Hormonska zdravila, biofosfati, kalcitonin, kalcij in vitamin D so le nekatera od pogostih zdravil/dodtkov, ki vam jih zdravnik lahko predpiše za zdravljenje osteoporoze.

V naturopatiji je cilj enak– povrniti kostno maso v kosti in jo tam tudi vzdrževati. Poleg zdravil, ki vam jih predpiše zdravnik, se posvečamo predvsem kalcinacijam v okolici osteoporozne kosti, saj osteoporoza ne napade vseh kosti v telesu istočasno, temveč se pojavi lokalno in postopno napreduje. Kalcij se s pravilno obravnavo  postopoma vrača v kosti, od koder je prišel.

Oligoelementi, primeren jedilnik glede na konstitucijo, bachova cvetna terapija, probiotiki, zelišča, vaje za samopomoč, energijska terapija …