Športne poškodbe

 

Pri rekreativnih športnikih

Vzroki za športne poškodbe pogosto ležijo v neprimerni telesni aktivnosti, pretiravanju in nepremišljenem pristopu. V začetni želji marsikdo pretirava, in s tem se poveča tveganje za nastanek poškodb, ki so zaradi nepripravljenega telesa veliko bolj nevarne in lahko pripeljejo do trajnih posledic. Pri športu velja enako načelo kot v vseh življenjskih pogledih – zmernost. Vadbo in aktivnosti pri rekreativnih športih moramo vedno prilagajati svojim zmožnostim in slediti pravilu dobrega počutja. Posvet ali zanimanje za šport, ki se ga lotimo, lahko že v začetku izloči morebitne napake in tveganja, zato je smiselno postati poznavalec svojega športa. Glede pravilne tehnike in izbire opreme vam bosta svetovala trener in profesionalni športnik, prav tako boste v literaturi, ki je prosto dostopna, našli veliko nasvetov in programov treniranja, primernih za vse stopnje rekreativnega športa. Kljub temu se športne poškodbe dogajajo, in potrebna je pomoč strokovnjaka.

Pri (pol) profesionalnih športnikih

Mnogokrat v vrhunskem športu srečamo poškodbe. To se dogaja iz več razlogov. Najpogostejši vzroki so preobremenitve in nekontrolirani gibi ali kontakti. Kronična obraba je pogosto vzrok pri ponavljajočih se gibih, ki tkivo preobremenijo in regeneracija tako ni popolna. Pogosto je prisotno vnetje mišic, vezi in kit, ki so pod nenehno obremenitvijo. Vsak resen športnik je vajen poškodb in je seznanjen s postopki sanacije, vendar se kopičenje poškodb le stežka odpravi brez daljšega počitka in postopne regeneracije. Najlažji način preprečevanja teh poškodb je stalen nadzor fizioterapevta, ki sproti „servisira“ manjše akutne poškodbe, in s tem preprečuje nastanek večje škode na prizadetem območju. Le malo športnikov si lahko privošči osebnega fizioterapevta v fazi razvoja, ko je najbolj nujno.

Ampak tudi športna masaža je včasih premalo, saj ne zajame dovolj širokega spektra pojavov pri športu in telesu nasploh. Ostajajo krči in gibčnost se manjša, obremenitve pa ostajajo. Natrgane mišice, kite in podobno so posledica nepravilne regeneracije in krajšanja oz. krčenja ter vnetja mišic, kit, vezi in živcev, ki sestavljajo prepleteno strukturo gibalnega aparata okrog sklepov in kosti.

Naturopatska terapija

Manualna terapija po metodi naravnega zdravljenja Vito se poglablja in razume delovanje telesa, gibanja in povezave med pomembnimi živci, mišicami, kitami in vezmi. Nenazadnje, zelo pomembni so tudi srčno-žilni sistem in respiratorni-dihalni organi, saj je oskrba s kisikom in hrano prvotnega pomena pri napredovanju in doseganju boljših rezultatov. Športniku, naj bo rekreativen ali profesionalen, nudimo celostno terapijo in odpravo vzrokov, ki povzročajo težave. Od te točke naprej pa poteka samozdravljenje, ki je prej bilo onemogočeno zaradi naštetih vzrokov. Vrhunski rezultati in napredovanje so možni le z optimalno funkcijo celotnega organizma.
Možne dodatne terapije: Ventuzna terapija, primeren jedilnik glede na konstitucijo, probiotiki, oligoelementi, bachova cvetna terapija, zelišča, vaje za samopomoč, energijska terapija, …