Skolioza

 

Skolioza pomeni, da je hrbtenica izkrivljena enostransko. Skolioza lahko povzroča nastajanje napačne drže in motnje v delovanju notranjih organov. Za skoliozo oboleva cca. 40% vseh otrok, vključno z dioplastično skoliozo (deformacija, ki je povezana z anatomskimi napakami hrbtenice genetske narave), le-to pa srečujemo pri 10% do 20% skupnega števila obolenj, kar potrjujejo statistični podatki.

Skolioza je praviloma dedna, tako obstaja velika verjetnost nastajanja deformacije pri otroku, če jo ima tudi eden od staršev.

Skolioza oz. obolenje je sestavljena iz štirih faz:

  1. Začetna faza.
  2. Faza vidnih sprememb v hrbtenici, ki jih še lahko odpravimo.
  3. Faza, ki že predstavlja deformacije, za katere splošno velja, da se jih ne da odpraviti.

Poznamo skoliozo križnega, prsnega in vratnega dela hrbtenice. Skolioza pa je lahko tudi kombinirana, pri kateri je prizadetih več predelov.

Skolioza in njena znamenja

Skolioza oz. prva znamenja le-te se praviloma pojavljajo pri 6 do 8 letih, največkrat je to, takrat ko gre otrok v šolo, in s tem povečuje obremenitev hrbtenice. Znamenja so različna: štrleče lopatke, asimetrična ramena, grbavost, enostranska telesna drža med pisanjem in tudi v stoječem položaju. Če opazimo takšna znamenja, je dobro obiskati specialista, da lahko ugotovi morebitno začetno fazo skolioze. Predvsem pogosto se pri starosti 12–14 let pojavlja grbava drža in hkrati skolioza v prsnem delu hrbtenice ter bolečine v hrbtu. To so simptomi, da je hrbtenica obolela, predvsem zato, ker je hrbtenica preveč obremenjena z raznimi telesnimi aktivnostmi.

Uspeh zdravljenja skolioze je torej v neprekinjenem dinamičnem opazovanju otrokove rasti ter pravočasnem odkritju obolenja.

Naturopatska terapija

Manualna metoda naravnega zdravljenja Vito skoliozo obravnava z odpravljanjem krčev, ki se paralelno ali diagonalno pojavljajo na območjih oslabljenih mišic ali mišičnih krčev na drugi strani. Pri zdravljenju skolioze imamo precej lepe rezultate. Pri mlajših in najstnikih je verjetnost izravnave velika, pri starejših pa je odvisna od kalcinacij ter mišične strukture, vendar se z vztrajnostjo da izboljšati, v določenih primerih tudi odpraviti te težave.
Možne dodatne terapije: Ventuzna terapija, Jedilnik glede na konstitucijo, probiotiki, oligoelementi, bachova cvetna terapija, zelišča, vaje za samopomoč, energijska terapija, …