Poškodbe sklepov

Zvin
Zvine sklepov je potrebno vzeti resno in prav tako rehabilitacijo, od katere je odvisno, ali se bo sklep sposoben popolnoma regenerirati, in sicer kljub višji stopnji zvina.

Klasična medicina poskrbi za prvo fazo rehabilitacije in s fizioterapijo povrne osnovno gibčnost sklepa, kar je nuja.

Naturopatska terapija

Naturopatska terapija z manualno metodo je osredotočena na popolno okrevanje in vračanje popolne gibčnosti sklepa, za katerega verjamemo, da se je sposoben popolnoma obnoviti po poškodbi, če upoštevamo osnovno logiko naravnega zdravljenja. Zvin pogosto spremljajo krči, kalcinacije, ter posledično zmanjšan krvni pretok  arterij in ven, sklepna ovojnica in ligamenti pa so posledično slabše oskrbljeni in se zato počasneje obnavljajo.

Ker sklep niso samo ligamenti, ovojnica in sklepne kosti, temveč tudi skupek živcev, ožilja in mišic, ki sklep ohranjajo, premikajo in (de)stabilizirajo, skozi prakso ugotavljamo, da ob upoštevanju vseh dejavnikov anatomije sklepa le-tega lahko povrnemo v optimalno stanje. Od te točke naprej pa telo samo poskrbi za samozdravljenje.
Možne dodatne terapije: Bachova cvetna terapija, zelišča, vaje za samopomoč, energijska terapija …

Izpah

O izpahu govorimo, ko se kosti v sklepu premaknejo iz normalne lege. Prizadeti ud ni zmožen gladkega delovanja. Bolečina je zelo huda in pojavi se oteklina prizadetega mesta. Moramo se zavedati, da ob izpahu pride do natrganja ligamentov in sklepne ovojnice, ki sestavljata sklep. Obstaja tudi nevarnost zloma kosti, ki sklep sestavljajo.

Glede na zgradbo sklepa in obseg gibanja lahko različno hitro pride do izpaha. Izpah lahko uravna samo zdravnik specialist. Prav tako je potrebno opraviti vse potrebne preglede in rehabilitacijo, ki sledijo tovrstnim poškodbam. Podobno kot pri zvinu je izpah poškodba, ki jo z manualno terapijo saniramo po prvi fazi rehabilitacije, v fazi celjenja in pomoč pri vračanju gibljivosti. Ob izpahu je šok telesa in prizadetega območja po navadi večji kot pri zvinu, in temu primerno je potrebno odpravljati blokade, ki spremljajo izpah. S terapijo je možno sklepu povrniti prvotno gibčnost, če ni prišlo do deformacije sklepa.

Zlom

Zlom sklepa je zelo resna poškodba, ki povzroči hud šok prizadetega območja. Nikoli si ne naravnavamo sklepa sami, ker odlomljen delček kosti poškoduje mehko tkivo in poškoduje živce sklepa. Potrebno je opraviti pregled, večinoma kirurški poseg in daljšo stabilizacijo z mavcem. Navadno se predpišejo zdravila proti strjevanju krvi, zaradi povečane nevarnosti tromboz / krvnih strdkov, ki bi lahko z mesta zloma prehajali v ožilje.

Naturopatska terapija

Naturopatska terapija z manualno metodo pomaga prizadetemu območju po odstranitvi mavca oz. po prvih rednih fizioterapevtskih obravnavah. Vračamo gibljivost in prožnost sklepnih ligamentov in ovojnice, mišice in živčevje prekrvavimo, sprostimo pa tudi ožilje na širšem območju, ki obdaja sklep. Brez pomoči je sklep lahko podvržen novim poškodbam, zaradi daljšega obdobja slabe prekrvavitve pa se pojavljajo kalcinacije in motnje širše okolice sklepa, kar lahko prizadene mišice in živčevje. Kvaliteta gibanja je bistvena za hitro in učinkovito okrevanje.
Možne dodatne terapije: Oligoelementi, bachova cvetna terapija, probiotiki, zelišča, vaje za samopomoč, energijska terapija, …