Naturopatska konferenca v Pragi

Matijas PraNaturas Erika Brajnik Saeka
Naturopatska konferenca v Pragi

Dober mesec nazaj, 12.10. sem se znotraj svoje poklicne dejavnosti udeležil naturopatske konference na češkem, v Pragi. Tematika je obsegala epidemijo civilizacijskih bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno – žilne bolezni, alergije in znotraj tega kronična obolenja. Predstavljene so bile tudi različne rešitve, naravne tehnike za pomoč in podporo. Na konferenci so predavali svetovno priznani strokovnjaki-naturopati in zdravniki, predvsem s področja naravne medicine.

Tudi znanstveni pogledi niso manjkali ...

Tudi znanstveni pogledi niso manjkali, saj je resnično vedno le več znanstvenih študij in kliničnih primerov o učinkovitosti komplementarne in alternativne medicine oz. metod zdravljenja, ki spadajo pod nekonvencionalno medicino (naturopatija-naturopatska medicina, homeopatija, manualna terapija, osteopatija, tradicionalna kitajska medicina, ajurveda …)

Kot ena »zanimiva« informacija; Po statističnih podatkih WHO (Svetovne zdravstvene organizacije) na svetu manjka 25 milijonov zdravnikov, da bi lahko javni zdravstveni sistem bolje deloval. Čeprav je medicina toliko napredovala, da dandanes živimo dlje, predvsem od prve polovice 21. stoletja, nas kronične bolezni in bolečine ovirajo ter uničujejo bolj kot kdaj koli prej. Konvencionalna medicina priznava svoje meje in civilizacijske bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni ali alergije, ki so danes epidemija.

Naturopatska konferenca v Pragi

Naturopatski pristopi, ki uporabljajo tudi številne dokazane in znanstveno utemeljene terapije in metode, vključno z zahodno fitoterapijo in klinično prehransko medicino, deluje v konceptu »trajnostnega zdravstvenega varstva« in kot učinkovita podpora klasičnemu medicinskemu zdravljenju. Tako celostni pristop k zdravju, ki zajema vse vidike človeka, učinkovito cilja na preprečevanje neravnovesij v telesu, kar bi posledično lahko vodilo do bolezni. V naturopatiji se velik poudarek tako daje tudi na preventivi. Naturopatska medicina tudi uspešno in učinkovito obravnava ljudi s kroničnimi obolenji, ter jim z različnimi tehnikami in metodami pomaga živeti kakovostnejše življenje. Želim še poudariti, da obstajajo primeri, ki so bili ozdravljeni tudi kroničnih obolenj.

Kako pa je z akreditacijo?

Naturopatska nacionalna združenja po svetu, ki rastejo iz dneva v dan so povezane s svetovno naturopatsko zvezo (WNF), ki regulira in preverja strokovnost naturopatske stroke v posamezni državi. Prav tako tudi v Sloveniji, kjer je 3. letni študij naturopatije mednarodno akreditiran in preverjan s strani WNF. WNF pa je tudi v vedno tesnejšem sodelovanju z WHO (svetovno zdravstveno organizacijo) in tudi že sodelujejo skupaj.

Kakorkoli, tukaj na tem planetu smo tudi, da si pomagamo med sabo in sodelujemo. Vsak nekaj ve, vsak nekaj zna.
Ko gre človek malo bolj izven ustaljenih vzorcev in prepričanj, v smislu izven tega »tako to je in nič drugače«, se ti odprejo nove stvari in dimenzije. To je zanimiv občutek. Želja po odkrivanju, spoznavanju stvari, ki so pozabljene ali bile odvzete zaradi različnih drugih interesov, postane vse večja in večja. Iz globine z zamikom prihajajo nekakšni odgovori na različna vprašanja …
Toliko zaenkrat s tem zapisom. Se beremo v prihodnjem 😊